Prirodne ljepote i turistička ponuda

Hotelska tradicija i ponuda u Banjaluci

U Banjaluci postoje hoteli i restorani sa veoma raznolikom ugostiteljskom ponudom, osmišljenom u najrazličitijim ambijentima jednako prikladnim kako za luksuzne i elitne prilike, tako i za svakodnevni izlazak.

Hotel Bosna banjalučki je hotel prvenac izgrađen 1885. godine. S obzirom da ima najdužu ugostiteljsku tradiciju, zaslužuje visoki rang hotela A kategorije. Hotel Bosna se kao konačište s gostionicom spominje još 1875. godine, a nalazilo se na mjestu današnjeg istoimenog hotela. Poslije 1895. godine, prema projektu Eberharda Wayanda, vlasnik Anton Mercl dogradio je jedan sprat. Tako je Banjaluka dobila prvi reprezentativni hotel.
Sljedeći vlasnik, Emeriko (Mirko) Paskolo, dogradio je 1931. godine drugi sprat. Hotel je modernizovan, imao je oko stotinu soba sa toplom i hladnom vodom, kafanu i restoran, ljetnu baštu, staklenu terasu, garažu za automobile i mehaničku radionicu.
Hotel Bosna predstavlja značajnu instituciju u društvenom i kulturnom životu Banjaluke. Hotel je porušen nakon zemljotresa 1969. godine i izgrađen potpuno drukčiji, zadržana je samo stara ulazna kapija, koja podsjeća na slavnu prošlost.

Hotel Bosna na početku XX i XXI vijeka

Hotel Palas tridesetih godina XX vijeka i početku XXI vijeka
Hotel Palas građen od 1931. do 1933. godine na mjestu srušene džamije Sijamije, prema projektu arhitekte Dionisa Sunka iz Zagreba.
Predstavljao je savremeni ugostiteljski objekat sa 61 sobom, 8 kupatila, 10 banja (koristili ih građani Banjaluke), centralnim grijanjem, restoranom s muzikom, garažama, servisnom radionicom i kino dvoranom. U toku 1935. godine adaptirano je potkrovlje i pretvoreno u sobe. Višegodišnji zakupac Palasa bio je Milorad Milkan Gojić.
Zemljotres (iz 1969. godine) je teško oštetio zgradu hotela, koja je morala temeljno da se renovira. U sklopu renoviranja započeta je i izgradnja druge faze hotela, koja još nije završena, godinama je stajala i propadala tako da se sada predviđa rekonstrukcija u kojo će taj aneks biti srušen i ponovo izgrađen.
U središtu grada je i hotel „Ekvator Slavija”, čiji su kapaciteti smještaja skromni, ali veoma funkcionalni.

U posljednjih desetak godina izgrađeno je desetak hotela, tako da u gradu egzistiraju 73 hotela i prenoćišta.
Evo pregleda nekih:
Bez posebne analize izdvajamo: